banner

Klasifikacija i upotreba ključa

Feb 01, 2022

Postoje u osnovi dvije vrste ukočenih, mrtvih jagnjeta i podesivih bora. Bivši se odnosi na ključ koji na njemu ima zapisan fiksni broj, a ovaj je podesiv ključ.

1. Mrtvi ključ: Jedan ili oba kraja imaju otvor fiksne veličine, koji se koristi za uvijanje oraha ili vijaka određene veličine.

2. Torx ključ: Oba kraja imaju radne krajeve sa šestougaonim ili dvanaestostranim rupama, koje su pogodan za prilike u kojima je radni prostor uzak i ne mogu se koristiti obični borovi.

3. Ključ dvonamjenskih namjena: jedan kraj je isti kao i jednosepan ključ, drugi kraj je isti kao i torksi ključ, a dva kraja su zajebana istom specifikacijom vijaka ili oraha.

4. Podesivi ključ: Širina otvora se može podesiti unutar određenog raspona veličine, a može i da okrene vijke ili matice različitih specifikacija. Strukturna osobina ključa je da je fiksna čeljust napravljena od ravne čeljusti sa finim zubima; jedan kraj premješne čeljusti je od ravne čeljusti; drugi kraj je napravljen od konkavne čeljusti sa finim zubima; Čeljusti se mogu brzo ukloniti i položaj čeljusti se može promijeniti.

5. Ključ za kuke: Poznat i kao polumjesečni ključ, koristi se za uvijanje ravnih oraha s ograničenom debljinom.

6. Utični ključ: Sačinjava ga više utičnica sa šestougaonim rupama ili dvanaestokrakom rupom i opremljen je raznim dodacima kao što su ručke i povezna šipka. Posebno je pogodan za vijke sa vrlo uskim ili dubokim depresijama. ili orasi.

7. Allenov ključ: šestokutan barski ključ u obliku slova L, posebno korišten za okretanje Allenovih vijka. Model Allen ključa je zasnovan na veličini suprotne strane heksagona, a veličina vijka ima nacionalne standarde. Primjena: Posebno se koristi za zatezanje ili razmotavanje okruglih oraha na mašinskim alatima, vozilima i mehaničkoj opremi.

8. Okretni ključ: može prikazati primijenjeni moment pri okretanju vijka ili matice; ili kada primijenjeni moment dostigne navedenu vrijednost, emitovaće svjetlosni ili zvučni signal. Momentni nabori su pogodan za instalacije sa jasno definisanim nivoima momenta.


Relevantne industrije znanja

Srodni proizvodi