banner

Въведение в инструментите за изолация

Feb 15, 2022

Изолационните инструменти са разделени на I, II и III категории според различните им изолационни структури.

Инструментите от клас I се отнасят до електрически инструменти с обикновена основна изолация. Защитата срещу токов удар не само разчита на основната изолация на рами, но и трябва да добави предпазна мярка за безопасност, т.е. изложената проводима част на тялото, която не се зарежда при нормални условия, но се превръща в заредено тяло, когато основната му изолация е повредена, е защитена и свързана с нула. За да бъдат надеждни, следва да има не по-малко от две защитни нули, като следва да се добави допълнителна защита срещу изтичане. Същевременно операторът е длъжен да използва изолационни предпазни средства.

Инструментите от клас II се отнасят за електрически инструменти с двойна изолация или подсилена изолация. По отношение на защитата срещу токов удар те не само разчитат на основната си изолация, но и имат живите си части при нормални условия и достъпни не заредени проводими части. Двойната изолация или Укрепването на мерките за изолация и изолация е еквивалентна на проектирането и производството на личните изолационни предпазни средства на оператора върху инструмента по надежден и ефективен начин.

Инструментите от клас III се отнасят за електрически инструменти, задвижвани от безопасно изключително ниско напрежение, и разчитат на трансформатори за изолиране на безопасността за захранване по отношение на защитата срещу токов удар.


Съответното браншово познание

Свързани продукти