banner

Uvod u alate za izolaciju

Feb 15, 2022

Izolacijska sredstva su podijeljena u I, II i III kategorije prema njihovim različitim izolacijska strukturama.

Alati klase I odnose se na alate za napajanje sa običnom osnovnom izolacijom. Zaštita od električnog šoka ne oslanja se samo na osnovnu izolaciju ramija, već bi trebala dodati i sigurnosnu predostrožnost, to jest izloženi provodni dio tijela koji nije nabijen u normalnim uvjetima već postaje nabijeno tijelo kada je njegova osnovna izolacija oštećena i spojena na nulu. Da bi bilo pouzdano, ne bi trebalo biti manje od dvije zaštitne nule, a treba dodati i dodatnu zaštitu od curenja. Istovremeno, operator je obavezan da koristi izolacijsku zaštitnu opremu.

Alati klase II odnose se na električne alate sa dvostrukom izolacijom ili pojačanom izolacijom. U smislu zaštite od električnog šoka, oni se ne samo da se pouzdaju u svoju osnovnu izolaciju, već imaju i svoje žive dijelove u normalnim uvjetima i pristupačne nenabojne provodne dijelove. Dvostruka izolacija ili Jačanje izolacijske i izolacijske mjere je ekvivalentno projektovanju i proizvodnji osobne izolacijske zaštitne opreme operatera na alatu na pouzdan i učinkovit način.

Alati klase III odnose se na električne alate napajane sigurnosnim ekstra-niskim naponom, te se oslone na sigurnosne izolacijske transformatore za napajanje u smislu zaštite od električnog šoka.


Relevantne industrije znanja

Srodni proizvodi