banner

Tri dijela kliješta

Feb 20, 2022

Par ručki za držanje. Ergonomski dizajnirana ručka kliješta za sigurniji i udobniji hvat. Osa pričvršćivanja, ovo je tačka osovine pričvršćivanja kliješta. Tačka spajanja mora se kretati glatko, bez ikakvih labavosti, tako da se kliješta mogu lako otvoriti ili zatvoriti jednom rukom. Kliješta imaju stezne čeljusti ili rezne ivice. Oštrice kliješta se fino samelju do odgovarajućeg oblika. Dvije rezne ivice (sa oprugama) moraju biti vrlo oštre i precizno jedna uz drugu za lakše sečenje žice.

Ovo pretvara malu vanjsku silu (kao što je sila ruke koja djeluje na ruku kliješta) u veliku radnu snagu, tako da kliješta mogu efikasno stegnuti ili rezati. Kako se vanjska sila primijenjena na krak kliješta povećava s omjerom poluge, sila otvora kliješta proizvodi vanjsku silu koja hvata pokret. Ako se stvara velika vanjska sila, udaljenost od središta položaja zakivanja kliješta do drške mora biti što je moguće veća, a udaljenost od otvora za stezanje ili reznog otvora do centra zakivanja mora biti što kraća. što je moguće. Međutim, mnoga kliješta ne povećavaju snagu ruku u velikoj mjeri, jer samo olakšavaju rad na teškim mjestima, kao što su: montaža elektroničke opreme i primjena elektroničkog i preciznog inženjerstva.

Kliješta su obično kovana od legiranih i nelegiranih konstrukcijskih čelika. Za opća kliješta, izrađena je od visoko{{0}}kvalitetnog ugljičnog konstrukcijskog čelika sa 0,45 posto sadržaja ugljika. Visokokvalitetna i izdržljiva kliješta izrađena su od visokog sadržaja ugljika i/ili legirajućih elemenata kao što su krom ili vanadij.

Poreklo kliješta u Evropi može se pratiti unazad više od hiljadu godina pre nove ere, kada su ljudi prvi put počeli da liveju gvožđe. Tokom procesa livenja, kliješta se mogu koristiti za držanje blokova vrućeg gvožđa. Oblik kovačkih kliješta iz prošlosti zadržao se do danas sa malo promjena. Raznolikost kliješta se proširila razvojem zanata, trgovine i industrijalizacije. Postoji više od 100 vrsta kliješta-opće namjene. U porastu su i kliješta za specijalne primjene. Naravno, ova specijalna kliješta nisu često dostupna u rasponu-opće namjene. Jedina u Njemačkoj, mjesečna proizvodnja klešta prelazi milion, od čega se oko 50 posto izvozi. Velika većina njih su kliješta opće{5}}namjene, poput rezača, rezača žice i kliješta za vodenu pumpu.


Relevantne industrije znanja

Srodni proizvodi