banner

Sigurnosna zaštita električnog alata

Feb 13, 2022

Klasa I

U alatu se nalazi uređaj za uzemljenje, a svi ili većina dijelova izolacijske konstrukcije imaju osnovnu izolaciju. Ako je izolacija oštećena, jer su dostupni metalni dijelovi povezani sa zaštitnim uzemljenjem (vidi uzemljenje) ili zaštitnim neutralnim vodičem koji je instaliran u fiksnoj liniji kroz uređaj za uzemljenje, neće postati predmeti pod naponom, koji mogu spriječiti operatera da dobije struju. šok.


Klasa II

Izolaciona struktura takvih alata sastoji se od dvostruke ili ojačane izolacije koja se sastoji od osnovne izolacije i dopunske izolacije. Kada je osnovna izolacija oštećena, operater je odvojen od napunjenog tijela dodatnom izolacijom kako bi se spriječio strujni udar. Alati klase II moraju koristiti utikače za -ponovo povezivanje i uzemljenje nije dozvoljeno.


Klasa III

Takvi alati se napajaju sigurnim naponom. Delotvorna vrijednost napona bez{0}}opterećenja između provodnika sigurnosnog napona ili između bilo kojeg provodnika i uzemljenja ne smije prelaziti 50V; za trofazno napajanje, efektivna vrijednost napona praznog hoda između provodnika i neutralnog voda ne smije prelaziti 29V. Sigurnosni napon se obično napaja preko sigurnosnog izolacionog transformatora ili pretvarača sa odvojenim namotajima. Zaštitni uređaji za uzemljenje nisu dozvoljeni na alatima klase III.


Radio smetnje

Jednofazni serijski motori i DC motori sa komutatorima će uzrokovati ozbiljne elektromagnetne smetnje TV prijemnicima i radio uređajima, tako da smetnje radija treba uzeti u obzir pri dizajnu električnih alata. Uglavnom usvojiti mjere kao što su oklop, simetrično spajanje pobudnih namotaja, postavljanje električnih filtara i povezivanje filtera u trokutastom obliku. Ako je potrebno, male induktivne zavojnice se također mogu spojiti u seriju na oba kraja armature motora.


Povezane vijesti

Srodni proizvodi