banner

Sigurnosna zaštita električnog alata

Feb 13, 2022

Klasa I

U alatu se nalazi uređaj za uzemljenje, a svi ili većina dijelova izolacijske konstrukcije imaju osnovnu izolaciju. Ako je izolacija oštećena, jer su dostupni metalni dijelovi povezani sa zaštitnim uzemljenjem (vidi uzemljenje) ili zaštitnim neutralnim vodičem ugrađenim u fiksni vod kroz uređaj za uzemljenje, neće postati predmeti pod naponom, što može spriječiti operatera da dobije struju. šok.


Razred II

Izolacijska struktura takvih alata sastoji se od dvostruke ili ojačane izolacije koja se sastoji od osnovne izolacije i dopunske izolacije. Kada je osnovna izolacija oštećena, operater je odvojen od napunjenog tijela dodatnom izolacijom kako bi se spriječio strujni udar. Alati klase II moraju koristiti utikače koji se -ne mogu ponovo spojiti, a uzemljenje nije dopušteno.


Razred III

Takve alate napaja siguran napon. Delotvorna vrijednost napona bez{0}}opterećenja između vodiča sigurnosnog napona ili između bilo kojeg vodiča i uzemljenja ne smije prelaziti 50 V; za trofazno napajanje, efektivna vrijednost napona bez-opterećenja između vodiča i neutralnog voda ne smije prelaziti 29 V. Sigurnosni napon obično se napaja sigurnosnim izolacijskim transformatorom ili pretvaračem s odvojenim namotima. Zaštitni uređaji za uzemljenje nisu dopušteni na alatima klase III.


Radio smetnje

Jednofazni{0}}motori iz serije i istosmjerni motori s komutatorima prouzročit će ozbiljne elektromagnetske smetnje TV prijemnicima i radioprijamnicima, pa se smetnje radija trebaju uzeti u obzir pri dizajnu električnih alata. Uglavnom usvojiti mjere kao što su oklop, simetrično spajanje uzbudnih namota, postavljanje električnih filtara i spajanje filtara u trokutastom obliku. Ako je potrebno, male induktivne zavojnice se također mogu serijski spojiti na oba kraja armature motora.


Povezane vijesti

Srodni proizvodi