banner

Elektritööriistade ohutuskaitse

Feb 13, 2022

I klass

Tööriistas on maandusseade ja kõigil või enamikul isoleerkonstruktsiooni osadel on põhiline isolatsioon. Kui isolatsioon on kahjustatud, kuna ligipääsetavad metallosad on ühendatud maandusseadme kaudu püsiliinile paigaldatud kaitsva maandusega (vt maandus) või kaitsva neutraalse juhiga, ei muutu need elusateks objektideks, mis võivad takistada operaatoril elektrilööki saada.


II klass

Selliste tööriistade isoleeriv struktuur koosneb kahekordsest või tugevdatud isolatsioonist, mis koosneb põhilisest isolatsioonist ja täiendavast isolatsioonist. Kui põhiisolatsioon on kahjustatud, eraldatakse operaator laetud korpusest täiendava isolatsiooniga, et vältida elektrilööki. II klassi tööriistad peavad kasutama mitte-taasühendatavaid toitepistikuid ja maandus ei ole lubatud.


III klass

Selliseid tööriistu toidab ohutu pingevarustus. Ohutuspingejuhtmete või mis tahes juhi ja maapinna vahelise koormuseta pinge rms väärtus ei tohi ületada 50V; kolmefaasiliste toiteallikate puhul ei tohi juhtmete ja neutraalse liini vahelise koormavaba pinge rms-väärtus ületada 29 V. Ohutuspinget varustab tavaliselt ohutusisolatsiooni trafo või eraldi mähistega muundur. III klassi tööriistadel ei ole lubatud kaitsemaandusseadmed.


Raadiohäired

Ühefaasilised seeriamootorid ja kommutaatoritega alalisvoolumootorid põhjustavad teleritele ja raadiotele tõsiseid elektromagnetilisi häireid, mistõttu tuleks elektritööriistade projekteerimisel arvestada raadiote häiretega. Peamiselt võtta meetmeid, nagu varjestus, ergastusmähiste sümmeetriline ühendamine, elektrifiltrite seadistamine ja deltakujulise filtrite ühendamine. Vajadusel saab väikeseid induktiivpoole ühendada ka seeriatena mootori armatuuri mõlemas otsas.


Seotud Uudised

Seonduvad tooted